Onze expertise

Personal training

Al vele mensen zijn jou voorgegaan om de regie terug te nemen over hun gezondheid, fitness en mindset. Leefstijl verandering staat bij ons op #1, maar dan wel op duurzame wijze. Daarbij leer je verandering in je dagelijks leven toe te passen zonder alles waar je plezier uit haalt daarvoor op te geven.

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

We nodigen je uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Op informele wijze biedt dit zowel jou als ons de mogelijkheid om een beeld te krijgen wie we zijn, en of onze dienstverlening aansluit bij jouw behoeften.

Intakegesprek en beweeganalyse

Er volgt een intakegesprek en beweeganalyse. Met jouw doelen in ons achterhoofd kijken wij naar je huidige levensstijl en manier van bewegen.

Testfase

Er volgt een testfase in ons beweeglab waar gebruik wordt gemaakt van hoogwaardigemedische apparatuur om jouw musculaire en metabolische gezondheid in kaart te brengen.

Screening

Voordat we met het traject gaan starten zal onze in huis fysiotherapeut vanuit zijn expertise een laatste screening doen. Indien nodig werken wij direct samen om eventuele blessures aan te pakken.

Kennismaking, intake en beweeganalyse

Kennismaking

We nodigen je uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Op informele wijze biedt dit zowel jou als ons de mogelijkheid om een beeld te krijgen wie we zijn, en of onze dienstverlening aansluit bij jouw behoeften.

Intake

Er volgt een intakegesprek en beweeganalyse. Met jouw doelen in ons achterhoofd kijken wij naar je huidige levensstijl. Maison Sportif gelooft sterk in evidence – based methoden en je ziet dit terug in alle facetten van onze coaching. Zo hebben wij een beweeglab opgezet waar wij gebruik maken van hoogwaardige medische apparatuur om jouw musculaire (spier) en metabolische (energieverbranding) gezondheid in kaart te brengen. Klik hier om een kijkje te nemen in het lab.

Beweeganalyse

Bij de beweeganalyse gaan we gelijk actief aan de slag. Hierbij gebruiken we een aantal testen om je vermogen tot stabiliseren en coördineren in kaart te brengen. Dit begint simpel maar wordt afhankelijk van je niveau complexer. De resultaten gebruiken wij om een beeld te krijgen van je sterke en zwakke punten in de beweegketen.

Samen met de data uit het beweeglab stellen wij een actieplan op om zo effectief mogelijk jouw doelen te bereiken. Gesteund door data betekent krijgt individueel hier een veel diepere betekenis.

Start training

Na de testen te hebben doorlopen in het lab staat er nog een laatste stap te wachten voordat we met het traject gaan starten. Onze in huis fysiotherapeut zal vanuit zijn expertise nog een laatste screening doen. Indien nodig werken wij direct samen om eventuele blessures aan te pakken.

Basis training

01

Level 1. Stabiliteit en coördinatie (leren bewegen)

Hier werken we aan je proprioceptie en interoceptie. Proprioceptie is je vermogen om te bepalen waar je lichaam zich bevindt in de ruimte zonder je spiegelbeeld te kunnen zien. Interoceptie is het vermogen om prikkels binnen in het lichaam waar te nemen. Denk bijvoorbeeld aan voelen hoeveel spierspanning je levert tijdens een oefening. Beide heb je nodig om op gevoel te bepalen of je een correcte houding aanneemt en de voorwaarden creëert om op een gezonde manier te bewegen. Dit is niet alleen belangrijk tijdens sportieve activiteit maar bij alles wat je doet gedurende de dag. Of je nou voetbalt, krachttraining, de trap oploopt of gaat zitten. Met een goed gevoel voor stabiliteit en coördinatie zal je merken dat je lichaam tot veel meer in staat is dan je tot nu toe had gedacht.

02

Level 2. Hypertrofie (opbouwen van de spiermassa)

Eens je stabiliteit en coördinatie op een voldoende niveau is gaan we werken aan hypertrofie. Dit is het opbouwen van nieuwe spiermassa. Waarbij je in level 1 kan denken aan het verbeteren van je rijvaardigheden in een auto (waarbij jij de bestuurder bent) werken we in level 2 aan het sterker maken van de motor (dit is de spiermassa in je lichaam). Wat je doel ook is, een toename in spiermassa zal ervoor zorgen dat je je fitter en sterker voelt. Dit kan van toepassing zijn in je sport, werk maar bijvoorbeeld ook in je vrije tijd wanneer je gaat wandelen of met je kinderen speelt. Een fitter lichaam is een gezonder lichaam en dit draagt bij aan je geluk.

03

Level 3. Neurologisch (piekkracht) en metabolisch trainen

Om terug te komen bij het voorbeeld van rijvaardigheden. Hier ga je van alledaagse bestuurder oefenen om een coureur te worden. Je hebt een snellere auto gebouwd. Je basis vaardigheden staan als een huis. Maar je wilt meer en gaat oefenen om coureur te worden. Om piekkracht (vermogen) te kunnen leveren heb je niet alleen meer spiermassa nodig. Hier komt een stukje natuurkunde bij kijken. Het explosief kunnen aansturen van je spieren is nodig om een zwaar object te kunnen verplaatsen of met grote snelheid je lichaam te kunnen bewegen (sprinten is hier het bekendste voorbeeld van). Vermogen staat dan ook gelijk aan (spier) kracht x snelheid. In deze fase ga je je grenzen op een totaal ander niveau opzoeken. Het gewicht neemt toe en daarmee ook de uitdaging om te coördineren en stabiliseren. Hoe zwaarder de kracht is die op je lichaam inwerkt, hoe meer spiervezels je nodig hebt om te verplaatsen. Je gaat niet alleen oefenen om meer spiervezels aan het werk te zetten maar ook om dit met meer snelheid te doen. Voor je zenuwstelsel is dit een enorme uitdaging omdat er veel meer prikkels naar je spieren verstuurd moeten worden dan het gewend is. Bij metabolisch trainen gaat het niet om een zwaar object te kunnen verplaatsen maar om met hoge snelheid en weinig rust in beweging te blijven. Je wordt hier nog steeds uitgedaagd in kracht maar binnen een marge waar je op gevoel, ondanks grote vermoeidheid, goede techniek aan weet te houden. Doordat je weinig rust tussen de oefeningen door neemt bouwen de metabole afvalstoffen binnen je spieren zich op (deze ontstaan door het verbranden van energie die nodig is om spiercontracties te maken. In spreektaal ook wel verzuring genoemd). Het vermogen van je lichaam om deze afvalstoffen af te voeren en er nieuwe energie van te maken bepaald hoeveel en hoelang je werk kan verzetten zonder op kracht, coördinatie en stabiliteit in te hoeven leveren.

04

Level 4. Specialisatie

Deze fase geldt alleen voor sporters die krachttraining inzetten om beter te worden in hun doelsport. Bijvoorbeeld plyometrische kracht of een ver gevorderde vorm van de eerder genoemde piekkracht en metabolische conditionering. Ook bij (top) sporters doorlopen we bovenstaande fases eerst om voordat we met specialisatie beginnen zodat er een goede basis ligt om je prestaties naar een hoger niveau te tillen.